Det er advent, og jeg er trygg

Det er advent, og jeg er trygg. Jeg er takknemlig for å kunne skrive det. Det er ingen selvfølge at det er jeg som er trygg, og du som er utrygg. Det er ingen bomber rundt meg. Det er det rundt deg. Jeg er ikke usikker på om hjemmet mitt fortsatt vil stå i morgen tidlig. Det er du. Jeg har ingen begrunnet frykt for at de jeg er glad i skal dø eller forsvinne. Den bekymringen kjenner du ofte på. Det er trygt rundt meg. Det er det ikke rundt deg. Du er redd for hva som skal skje i juleferien. For bråk, krangler, trusler. Fulle foreldre og kalde skuldre. Overgrep, kanskje. Igjen. Du lengter etter varme. Tror kanskje heller ikke at den finnes der ute. Alle har vel nok med sitt eget. Ingen bryr seg om deg. Hvorfor skulle de det?

Jeg skriver ikke dette for å røre opp i den dårlige samvittigheten som kan dukke opp tett oppunder jul. Det tror jeg andre klarer bedre enn meg. Det jeg imidlertid kjenner på og ønsker å formidle i min andre jul som mamma er hvor sterke kontrastene har blitt når det er en liten en som er avhengig av meg. En baby veier ikke mange kilo. Han eller hun er ikke tung å bære. Kontrasten må være så stor når konteksten du bærer barnet ditt i handler om frykt og uro for hva morgendagen vil bringe. Kontrasten er også stor når du er et lite, litt større barn eller ungdom som så gjerne ønsker å bli båret. Når det ikke er noen der som ser deg eller kan sitte ved siden av deg. Det er noen dager da uroen ikke kan skrives over i noe annet. Fordi den er der, og bare må få stå alene. Det betyr ikke at det ikke er håp, eller at alt håp er ute. Det betyr ikke at de menneskene du lengter etter ikke finnes. For det finnes varme mennesker som bryr seg. Det betyr ganske enkelt at livet av og til er. Uten en løsning vi kan se og ta på. Akkurat nå.

Alarmtelefonen for barn og unge
Kirkens SOS Chat
Kirkens SOS Melding
Kirkens SOS Ring

Bildet ovenfor er laget av Lisa Aisato, og gjengis med tillatelse.

3 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *