Når øyeblikkene teller


Når jeg skriver slike bloggposter som i dag sitter jeg ofte med en opplevelse av å ikke få sagt nok. Men noen dager er det viktig å si noe uten å skulle si alt på en gang. I går og i dag har jeg undret meg over hvordan vi voksne stadig kan la oss overraske over at barn og unge ikke har det bra hjemme. Noen ganger tenker jeg at vi lukker øynene mellom hvert store mediaoppslag. Når de fete typene eller bildene treffer oss midt i magen sperrer vi opp øyene, og husker på at ikke alle har det så godt som vi skulle ønske de hadde. Det er mange eksempler å ta av. Du har barnet i barnehagen som ikke blir hentet, og som lurer på hvor han skal tilbringe natta dersom ingen henter ham. Så er det kanskje jenta i nabolaget som alle oppfatter som brysom. Bak brysomheten er ei jente som ikke har det bra. Kanskje vet hun ikke hvordan hun skal be om hjelp eller hvem hun kan snakke med om at hun blir redd når mor drikker for mye og blir veldig sint.

Det kan være vanskelig å tørre å bry seg når noen ikke har det bra, og samtidig er det mye som ikke kan glemmes fra dag til dag. Noe av dette er det viktig at vi husker på oftere, forteller oss selv og andre. For barn og unges skyld. Fordi barn og unge lukker ikke øynene mellom hver overskrift i fete typer. De glemmer ikke frykten i magen. Uforutsigbarheten. Kvalmen. De lever midt i livene sine både på godt og vondt. Når “Maren” er hjemme, hører hun ganske ofte at hun er håpløs. Hva tror du det gjør med et barn å kun bli oppfattet som brysom, eller å få høre over lang tid at du ikke har verdi, er håpløs?

Dersom vi tenker litt oftere på hvor viktig kvaliteten på barn og unges øyeblikk er, blir vi kanskje ikke så overrasket når vi leser en artikkel om noen som opplever vold, overgrep eller omsorgssvikt. Vi blir imidlertid minnet på at vi har muligheter for å fylle på med gode øyeblikk for noen vi tror kan ha behov for det. Du vet, du kan være den naboen som forteller “Maren” at hun er ei god jente. Kanskje var det de gode ordene hun trengte å høre for å våge å si noe mer til deg?

________________
Bildet er hentet herfra, og er gjengitt med tillatelse.

5 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *