En betraktning over lyset og hvordan det reflekteres.

REFLEKS
(til reflektere), (svak) speiling, gjenspeiling; gjenskinn; tilbakevirkning. 

Vårt første møte med verden: og vi bader  i lys. Ørsmå, hvite isbiter flyter i øyne som knapt klarer å åpne seg en millimeter. Det starter med disse grelle lysstoffrørene som kommer mot oss som dundrende godstog i det vi bytter omgivelser fra mors varme indre til det kalde “her ute” vi kaller verden. Og der. I overgangen mellom det varme og det kalde, stifter vi etterhvert bekjentskap med andre mennesker enn oss selv. Gode, harde, kalde, myke, rare, faretruende, støttende, grensefjerne, nære og livssultne mennesker. Noen andre har gått før oss. Funnet ut. At mellommenneskelig lys er livskraften som bærer og holder oss oppe.  Kraften i relasjoner har en uendelig styrke. Til å flytte fjell, løfte vekk stein, lindre angst, skape sterke bånd, skade og hele. Vi reflekterer og reflekteres. Speiler og gjenspeiles. Lyser inn i hverandres sinn, følelser og kropper. Og i møtene vi har, blinker, lyner og glitrer vi tilbake på det lyset vi ser.
~
Like sterkt og heftig som lyset vitner om sitt nærvær, buldrer mørket med sitt fravær. Ensomt og majestetisk. Tomt, hardt og kaldt. Refleksen blir på grensen til ubrukelig. Det er ingenting å reflektere dersom lyset er midlertidig eller varig ute av drift.
~
Motsetningene er myke lyspunkt i tusenfold. Som små downlights på en mørk himmel. Eller gnistene som skapes i det bålet tennes. Varme er det som brer seg i kroppen når lyset får skinne på oss tilstrekkelig lenge. Myke blikk, milde ord, varsom inntoning, begeistring, tankefullt alvor, grensesetting og forsiktig, utprøvende utfoldelse.
~
Er fryden, nærværet, trøsten og smilet fraværende, er tomheten der på et øyeblikk. Gnager langs hjertekanten. Huler ut marg og bein. Livssaften og fremtidshåpet står på kanten til å bli kastet ut. Fellesskapets uteblivelse er sterk. Likevel. Tosomhetens krefter er kanskje sterkere? Dersom styrken og muligheten til å hente lys i mørke. Er der.

______________________

Foto hentet herfra.
Definisjon av ordet refleks er hentet herfra.

6 years ago

11 Comments

    1. Kjære, MT!
      Takk selv – for at du følger med meg selv om jeg er treg på tekstfronten om dagen. Og for oppmuntringene og godordene dine. Klem til deg

  1. Nydelig skrevet og beskrevet ! Denne teksten gir meg støtte når jeg nå er i ferd med å ta ett valg som er utrolig vanskelig. Konsekvens er alltid til stede når vi tar valg, og frykt for konsekvens i negativ forstand kan holde oss i en situasjon hvor det “gnager rundt hjertekanten”. Takk !

    1. Takk for gode ord! Og lykke til med de valgene du står midt i nå. Selv om jeg ikke vet hvilke valg det er, kan jeg forstå at det å ta valg kan gnage i kroppen. God torsdag til deg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *