Gjenklangens skapermakt

Å forsøke å være sin egen kunstner, er litt som å prøve å være sin egen skaper. Det blir vanskelig. For å beskrive i bilder. Det handler om at jeg ikke klarer å male meg selv uten å vite hvordan jeg ser ut. Og hvordan finner jeg ut av det? I speilene. Ikke i de av glass. Med store hvite trerammer. I fullfigur, eller kun med plass til ansiktet og skuldrene. De gjenspeiler kun det ytre. Det alle andre kan se av meg. Det er et bilde som forteller lite om hvem jeg er. Annet enn at jeg i dag går i olabukse og stripete genser. Har blågrå øyne uten sminke. Det kan bli ensomt å gang på gang speile seg selv dersom dette er de eneste speilene som finnes. De speilene jeg snakker om og ønsker er gjenskinnet i andres blikk. Reaksjoner. Møtepunktene som oppstår, og som jeg også kan bidra til at blir ekte. Nærværet. En relasjon skapes av to mennesker som våger. Åpner. Speiler. Gjenkjenner. Det er noe i deg som treffer noe i meg. Eller omvendt. Jeg kan kjenne igjen noe i et annet menneske som jeg lengter etter. Kanskje finnes det også en stjerne på innsiden av meg som også har en bit av nettopp dette? Det som skapes i meg når jeg ser deg, eller det som skapes i deg når du ser meg. Jeg ønsker å tro at det er slik. Gjenklangens skapermakt som gir grunnlag for liv og bevegelse. I andres blikk blir et bilde av meg sakte, men sikkert malt. Jeg vil ikke være min egen kunstner.

8 years ago

  1. Sant. Vi er hverandres speil. Og den speilingen er viktig, slik kan vi lære og vokse – men bildet som reflekteres, må taes imot med sunn fornuft og skepsis. Ikke alle speiler sannheten … noen har andre agendaer .. Det er viktig å lære forskjellen på hva som er riktig og hva som er feil speiling 🙂

    1. Det er noe som Martin Buber har skrevet om. At vi blir til i den andres blikk. Som du sier; ikke alle speiler sannheten, men for at den skal speiles må vi kanskje vise det i oss som er ekte…Ikke alle mennesker får fram det i oss – det er heller ikke alle relasjoner det bare går an å være i, og kjenne at det er godt nok. Men, de finnes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *