Blanke ark & blyant

I dag forsøkte jeg noe gammelt nytt. Omtrent som å prøve å stå på skøyter etter lang tid med kun fast jord under beina. Usikker, noe vaklevoren. Det smakte litt fremmed og ikke helt meg selv lengre. Ikke slik jeg hadde forventet det. Jeg skal ikke slutte å forsøke. Selv om det tilsynelatende er vanskelig å få en firkant til å passe inn i en trekant. En selvmotsigelse, og kanskje er ikke det målet i seg selv. Jeg er forresten ganske sikker på at det ikke er målet for meg i hvert fall. Nå skal jeg ikke sette i gang en bevegelse, og utelate den viktigste ingrediensen for å komme meg fra A til B – meg selv. Jeg kan ikke forhindre at det gamle vil prege mitt blikk – at det nye ikke skal være fargelagt fra før. Det jeg kan påvirke er hvordan jeg tar i mot. Fordi det finnes også en annen mulighet. Jeg kan velge å ikke ta i mot. Det er mitt privilegium; å tenke at jeg har muligheten til å takke ja eller til å takke nei.

Av og til ønsker jeg meg allikevel fremfor alt blanke ark. Ikke så mye en tegneblokk der noen har forsøkt å fargelegge innenfor strekene gang på gang slik at fargen som står igjen til slutt er brun av alt det røde, blå og grønne. Jeg ønsker å kunne velge hvilke streker jeg selv skal sette på arket. Og skulle noen tilby meg en lilla fargeblyant akkurat nå, så takker jeg nei til det– det er ikke min farge – i dag. I dag vil jeg lage kruseduller med blyant og viskelær. Jeg ønsker å etterlate meg streker, sette mine egne ned på et ark – og samtidig vite at det ikke vil stå der fast med en gang. Jeg vil prøve og viske ut, ikke fargelegge lag på lag til kaos tar over, og strekene forsvinner. Jeg vil ta blyanten i hånd, og ikke forvente annet enn at jeg følger dens bevegelser til noe trer frem for meg. Jeg følger det som er tydelig i meg, agerer etter mitt eget hjerte, vil gjøre et forsøk på å lytte. Om strekene blir tydelige eller utydelige. Abstrakte eller konkrete. Det spiller ingen rolle akkurat i dag. Det viktige er at det er mine streker på papiret, mine mer eller mindre forståelige kruseduller.


8 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *